Здравейте и добре дошли!

Куилингът е изкуство, което се превърна в моя страст. В този блог ще пиша всичко, което е свързано с темата-малко за историята и разпространението на тази техника; за материалите и инструментите-какви и откъде да си ги закупим (как сами да ги направим); ще се опитам да направя няколко урока "стъпка по стъпка" за направата на фигури и не на последно място ще показвам моите "творби". Целта ми е да популяризирам тази прекрасна техника, която в България макар и да не е много разпространена, напоследък има доста последователи. Това е от мен ... Очаквам Ви да се включите и незабравяйте да се усмихвате!неделя, 28 февруари 2010 г.

Баба Марта

Честита Баба Марта!
Баба Марта бързала, мартенички вързала, на момиче и кокиче, на момче и на дръвче! Аз пък ще вържа на теб, с пожелание за късмет!
Мартеницата... Този магически амулет, наследен от предците ни е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо всеки българин носи мартеница на първи март, символизираща вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро.Мартеницата се носи за здраве и дълъг живот, за плодовитост и изобилие. Хората се усмихват, защото вярват, че са спечелили благоразположението на Баба Марта.
Това са някои от мартеничките, които направих.


В старите времена мартеницата е била възприемана като ритуален знак – амулет, предпазващ от злите духове. Днес обичаят символизира само идването на пролетта. Но дори и сега българите вярват, че ако носят мартениците през март ще са здрави през цялата година. Има древна поговорка, която гласи „Ако не носиш мартеницата си през Март, Баба Марта ще ти изпрати лоша прокоба.”
Традицията повелява...
Рано сутринта на 1 март стопанката на дома да простре или закачи навън-пред къщата нещо червено за да я пази да не влезе в нея злото-болести и немотия.
На първи март всеки трябва да носи мартеница, особено малките деца, младоженците или новородените домашни животни. На някой плодни дръвчета, дръжките на вратите и избите също се слагат мартеници. Има специални места, на които се слагат мартеници – на китките, на врата като огърлица или на дрехите отляво.
Носи се, докато се види първата лястовица, щъркел или жерав. Свалената мартеница се закичва на плодно дърво.
Червеният цвят в бита на народа ни е средство за предпазване от болести. Да си припомним, че на младите булки и на малките деца са връзвали червен конец на китката.
Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената — здраве и сила, толкова необходима на всички в края на зимния сезон, когато жизнените сили и хранителни запаси са на изчерпване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че отделихте от времето си за да разгледате моя блог. Мнението Ви е много важно за мен!